4, 11, 18, 23 i 25 de juliol. De 18 a 19.30 h.

Curs d’estiu d’Esperanto

Esperanto, la llengua que agermana els pobles.
Aquest curs està dissenyat per descobrir les bases de l’esperanto, amb l’objectiu d’assolir un nivell equiparable al B1. Es tracta d’una oportunitat única per endinsar-se en aquesta llengua internacional i formar part d’una comunitat lingüística diversa i activa. Si el curs d’estiu té una bona acollida, hi ha la possibilitat de continuar amb les classes a partir del setembre, oferint una continuïtat en l’aprenentatge de l’esperanto.

Les classes es faran cada dijous, combinant sessions presencials amb professor i altres en línia, on l’alumnat es trobarà presencialment a KUNLABI per seguir les lliçons. A partir de 14 anys.

Professor, Jordi Calafí Franquesa.

 

Dies: 4, 11, 18, 23 i 25 de Juliol.
Preu: aportació voluntària

Uneix-te a nosaltres en aquesta experiència educativa i cultural, i contribueix a la revitalització del nostre territori mentre aprens una nova llengua i desconnectes de la calor!

Què és l’Esperanto?

Es tracta de l’idioma artificial amb més parlants del món. Inventat el 1887 per l’oftalmòleg polonès Ludwig L. Zamenhof, estava pensat per ser la segona llengua de tothom, de caràcter auxiliar i per facilitar la comunicació internacional.

Zamenhof va néixer al que llavors era Prússia, una zona del continent on es parlava alemany, polonès, rus i al ser ell jueu, dominava l’hebreu i el jiddisch. És a dir, a la seva consulta havia d’atendre a diari clients que li parlaven en cinc o sis idiomes. Per fer front a aquesta problemàtica quotidiana, L. Zamenhof va idear un idioma neutral i fàcil d’aprendre, perquè la humanitat es pogués comunicar eliminant les barreres lingüístiques d’una forma justa. Zamenhof va estructurar l’Esperanto en 16 regles gramaticals bàsiques, sense excepcions ni irregularitats. Va dedicar anys a llegir manuals d’aprenentatge de diversos idiomes i va intentar barrejar les gramàtiques que aprenia per compactarles i trobar el punt en comú en totes elles. La majoria del lèxic prové de llengües romàniques, eslaves i germàniques.

Es tracta doncs, d’una llengua súmament fàcil d’estudiar, fins a 10 cops més ràpid d’aprendre que qualsevol altre idioma.

A mode d’exemple, si per poder parlar fluidament alemany es necessiten al voltant de 2000 hores i 750 de classe, per aprendre esperanto només se’n necessita un total de 150. És una gran eina tant per a la gent que li té por als idiomes – que de seguit veu que s’aprèn ràpid i s’encoratja a saber-ne més –, com per a aquells que desitgen estudiar-ne molts– ja que aprendre altres gramàtiques és més fàcil partint de l’Esperanto.

I quina utilitat pot tenir a dia d’avui aquest idioma? Per això no està l’anglès ja?

Bé, aprendre aquesta llengua d’abast global obre un munt de portes, segurament desconegudes: contactes arreu del món, trobades internacionals, programes d’intercanvi subvencionats, etc.

Cal destacar la inmensa comunitat que hi ha al voltant de l’idioma. La Organització Mundial de Joves i l’Associació Universal d’Esperanto (UEA) augmenta exponencialment el nombre de socis cada any i organitza nombrosos esdeveniments (festivals, trobades, concursos, voluntariats…) que reben grans ajuts econòmics del Consell d’Europa, entre d’altres. En aquestes trobades internacionals es fan amistats que perduren tota la vida i contactes que poden resultar molt útils.